Norske prospekter

Bilder fra byer og steder i Norge og nordområdene fra 1500-tallet frem til ca. 1860.

Ta kontakt for visning

Spesialforretning for norske prospekter

Vi har spesialisert oss på norske prospekter – bilder og trykk av norske byer og landskap fra før fotografiets tid. Dette er noen av de første by- og landskapsbeskrivelsene som foreligger. De utgjør viktig dokumentasjonsmateriale for vår kulturarv, og er meget populære blant institusjoner og samlere. Det første norske bybildet er det såkalte «Scholeusstikket» over Bergen. Dette utkom i Køln i 1588. 


Vi tar inn og formidler salg av prospekter som skildrer byer og landskapsmotiver, men også folk og folkedrakter. Høydepunktet for norske prospekter er perioden 1800 til 1860. I denne epoken finner vi viktige kunstnere som P.F. Wergmann, C.W. Prahl, J.W. Edy, J.F.L. Dreier, Johannes Flintoe og Chr. Tønsberg, for å nevne noen. Prospektene er laget med ulike teknikker, og kan være oljemalerier, akvareller, tegninger, kobberstikk eller litografi.

Ekspertise på vurdering og verdsetting av verdifulle objekter

Prospekter er et område hvor det kreves høy ekspertise for å identifisere de verdifulle objektene. I dag er det sjelden at gamle, verdifulle kunstverk dukker opp fra intet, men prospekter er et vanlig unntak. De gamle prospektene har en særegenhet ved at de ikke nødvendigvis ser spesielt kostbare ut, men likevel kan ha høy verdi. Derfor finnes det flere originale prospekter på norske loft og hyttevegger, uten at eierne er klar over at de er i besittelse av viktig kulturhistorisk materiale. 


Dersom du har gamle by- eller landskapsskildringer og ønsker å få dem verdsatt, er det viktig å få dette utført av noen med spesialkompetanse på dette feltet. Vi har den nødvendige kompetansen for å gi profesjonell og korrekt verditakst på norske prospekter. Gallerieier Pål Sagen har selv Norges største private samling av verkene til Johannes Flintoe, og lang erfaring med vurdering av ekthet og historikk på objekter og samlinger.


Velkommen til oss i Bygdøy Allé 67

I galleriet vårt i Bygdøy Allé har vi til enhver tid utstillinger av sjeldne kunstverk og historisk materiale av høy kvalitet. Vi avholder regelmessige salgsutstillinger og produserer egne gjennomarbeidede salgskataloger med tekst og illustrasjoner. Vi er også alltid på utkikk etter verdifullt historisk materiale til utstilling og salg i galleriet. 

Dersom du ønsker en visning eller besiktigelse vil vi gjerne at du gjør en avtale på forhånd. Vi er som oftest tilstede i galleriet, så kontakt oss på telefon 928 18 465, så finner vi en tid som passer.

Galleri